Nowy Superb mogliśmy poznać i praktycznie sprawdzić podczas programy testowego prototypu, który odbywa się w kalifornijskim Death Valley.
Nasza wizyta odbywała się w wyjątkowych warunkach. Nie mogliśmy fotografować wnętrza, a samochody, którymi jeździliśmy miały dokładnie zamaskowaną przednią i tylną część nadwozia.
Już po paru minutach jazdy nowym Superbem odczuliśmy jego znakomity komfort, którego nie można porównywać nawet z najnowszym wcieleniem Octavii. Przyznać trzeba, ze ten komfort idzie w parze z własnościami jezdnymi.
Pod maską testowanego przez nas egzemplarza mieliśmy do dyspozycji czterocylindrowy silnik benzynowy 1,8 TFSI o mocy 110 kW z sześciostopniową przekładnią.
Wygospodarowano więcej miejsca nad głowami pasażerów jadących na tylnych siedzeniach, co stanowi poważny plus dla tej reprezentacyjnej limuzyny. Nowy Superb tradycyjnie posiada w sobie komponenty niemieckiego koncernu, ale w odróżnieniu od "passata pierwszej generacji" (jak go określano) będzie miał tym razem swoją tożsamość.
Dokładnych wymiarów nowego modelu producent jeszcze nie ujawnił, ale z naszego spotkania z tym autem wynika, ze jest szerszy i niższy, co wyraźnie wpłynęło na jego bardziej dynamiczny wygląd.
Nie mieliśmy dostępu do bagażnika, ale z naszych informacji wynika, ze rewolucyjny system podwójnego otwierania bagażnika a´ la liftback i sedan producent zamierza dopiero ujawnić podczas oficjalnej premiery.
Nowy Superb ma poprzecznie ułożony silnik, a hardwarem staną sie komponenty zmodyfikowanej platformy koncernu Volkswagen PQ35, na której powstała m.in. Octavia. Potwierdzona została konstrukcja nadwozia sedan/Liftback, która chroniona jest patentem. Należy zatem spodziewać się, że 500 l bagażnik będzie znacznie lepiej dostępny niż to miało miejsce w obecnej wersji tego modelu.
Paleta jednostek napędowych, to znane już atuty koncernu. Silniki 1,4 TSI i 1,8 TSI jako pierwszy otrzymał Passat, ale także znajdą sie pod maską Superba. nie zabraknie 2,0 TFSI znanego z Octavii RS. Dojedzie również sześciocylindrowy 3,6 FSI, który montuje się do Touarega i Passata R36. W Superbie będzie on napędzał wszystkie cztery koła korzystając z pośrednictwa systemu Haldex.
Jednostki wysokoprężne poza podstawową 1,9 TDI PD, zaoferują już nowa generację z bezpośrednim wtryskiem Common-Rail.
No to już wiem co kupię żonce :szeroki_usmiech
Już teraz łamałem się nad Suberbką, ale przeważył ten gówniany dostęp do bagażnika. W sumie cenowo zbliżony do doposarzonej OII Elegance. Więc skoro teraz zrobią lepszy dostęp do bagażnika, a cena zostanie na posobnym poziomie to mam już swój typ na następne autko :diabelski_usmiech
ja bym się nie obraził na taki mariaż Porsche - skoda hihih zawsze to pierwsze (od dzieciństwa) mi towarzyszy i z sentymentalno-ekstrawaganckiej chęci chciałbym coś takiego w przyszłości mieć
Mój tatko to kiedyś sobie drukarkę KYOCERA FS-600 kupił również z tego powodu, że jej bryła i design był rodem z desek kreślarskich Porsche
Mój tatko to kiedyś sobie drukarkę KYOCERA FS-600 kupił również z tego powodu, że jej bryła i design był rodem z desek kreślarskich Porsche
To ja teraz do pracy będę jeździł tylko tramwajem po Wrocku bo łon podobno od Porsche
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Skoda bez VW nie znaczyłaby nic, albo tyle co FSO.
Tak jasne - przeciez Skoda nie byla VW do niczego potrzebna. Po prostu dobry pan ulitował się nad ubogim krewnym i łaskawie, w przypływie dobroci zainwestował pieniądze...
Skoda bez VW nie znaczyłaby nic, albo tyle co FSO.
Tak jasne - przeciez Skoda nie byla VW do niczego potrzebna. Po prostu dobry pan ulitował się nad ubogim krewnym i łaskawie, w przypływie dobroci zainwestował pieniądze...
Szczerze mówiąc czechom lepiej mariaż wyszedł niż nam... U nich marka została i została utrzymana.. a my niedość ze DEUTY produkować zaczęliśmy to wszystko zdechło... ech
2pac, nie wiedziałem, że mamy wspólnotę majątkową :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Ale skoro tak to się zgloszę jak będę rozliczał PITa :diabelski_usmiech
Komentarz